Blog > Komentarze do wpisu

BIGOS POPULARNY

Od zawsze na polskich świątecznych stołach króluje bigos. Bez względu czy to są urodziny cioci Krysi czy Święta Bożego Narodzenia bigos być musi. Nic w tym dziwnego. Danie to bogate jest w wiele wartości odżywczych, szczególnie dzięki kapuście. 

Kapusta bogata jest w witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń, przy czym korzystnie wpływa na układ pokarmowy, stymuluje układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca a także poprawia stan skóry. 

Z kolei mięso zawarte w tej potrawie dodaje nam mnóstwa energii, dlatego też bogos jest daniem tak sycącym. Dodatki dodawane do bigosu uszlachetniają go, tj. Śliwki – bogate źródło błonnika, grzyby – podnoszą walory smakowe czy pomidory – dbające o nasze nerca.

W związku ze zbiżającymi się świętami, przedstawię Wam przepis mojej mamy na bigos. Stosowany od dawien dawna. Każdy domyślam się, że ma swój sprawdzony, ale nie zaszkodzi się podzielić. Ja oczywiście też mam swój, przedstawię go później.

 

A oto przepis na bigos popularny:

Składniki:

  • 800g kiszonej kapusty

  • 150g wieprzowiny bez kości

  • 100g wędzonego boczku

  • 500g kapusty świeżej

  • 2 cebule

  • olej lub masło

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 100g kiełbasy podwawelskiej

  • sól, pieprz, cukier, majeranek

  • kilka ząbków czosnku

  • przyprawa maggi


Przygotowanie:

Kapustę kiszoną przepłukać, pokroić drobniej i włożyć do garnka. Mięso i boczek pokroić w kostkę, przesmażyć kilka minut i dodać do kapusty. Całość zalać wodą i zagotować pod przykryciem. Po pół godz odkryć na 20 min i ponownie gotować pod przykryciem. Kapustę białą oczyścić, pokroić w w kostkę i zagotować ją w osobnym garnku. Odparować i dodać do kapusty kiszonej. Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę, usmażyć, wymieszać z mąką i lekko zrumienić – dodać do kapust. Kiełbasę pokroić w półtalarki, usmażyć i dodać do pozostałych składników. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Gotować całość jeszcze 2 godziny lub dłużej, aż wszystkie składniki zmiękną.


Źródło: mama (na podstawie przepisu na bigos popularny książki "Warzywa w kuchni" Henryk i Danuta Dębscy.

 

środa, 19 grudnia 2018, amatorskakuchnia

Polecane wpisy