Blog > Komentarze do wpisu

KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 500g ugotowanych ziemniaków

  • 125g maki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • 4 łyżki mąki pszennej typ 650 + do posypywania

  • 20 truskawek

  • sól

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę do miski. Masę posielić na 4 części. Jedna z nich odłożyć na bok (nie wyrzucać!) i uzupełnić to miejsce mąką ziemniaczaną, dodać mąkę pszenną sól i jajko. Wyrobić wszystkie składniki na elastyczną gładką masę.

W garnku zagotować wodę.

W tym czasie masę podzielić na 12 części. Ja masę dzieliłam na pół, każdą połówkę znów na pół, a potem na 3 części. Tak jest łatwiej niż na oko mierzyć 12 kawałków. Każdy kawałek należy rozpłaszczyć i położyć na nim truskawkę, zakleić brzegi i ukulać, tak aby ciasto nie miało łączeń i wyglądało na jedność. Obtoczyć lekko w mące i wyłożyć na obsypaną mąką deskę. I kolejny kawałek masy...

Przygotowane knedle wrzucać do wrzątku partiami. Gotować 4 min od wypłynięcia.

KNEDLE_Z_TRUSKAWKAMI

 

sobota, 29 grudnia 2018, amatorskakuchnia

Polecane wpisy