Blog > Komentarze do wpisu

BABKA PIASKOWA

Pierwszy raz przygotowywałam tą babkę z przepisu wyszukanego w interncie. Babka była dobra, owszem, lecz dla mnie zdecydowanie za tłusta i za słodka. Mimo to znikła szybko dzięki apetytom domowników i niezapowiedzianej gościnie mojej przyjaciółki.

 

Przepis zmodyfikowałam i przedstawiam swoją autorską wersję. Jest dużo lżejsza i nie dusi już swoją słodyczą w porównaniu z oryginałem.

Składniki:

  • 8 jajek

  • 1,5 szklanki cukru

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki proszki do pieczenia

  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

  • 1 margaryna (250g) 

  • 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

Jajka ubić do białości. Proszek do pieczenia i obie mąki przesiać - dodać do jajek. Wymieszać do połączenia się składników. Miksując ciasto na wolnych obrotach dolewać stopniowo rozpuszczoną margarynę. Formę 12x30 cm wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Połowę ciasta wlać do formy. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Wlać powstała ciemną masę wylać do formy, na jasną. Piec w 150 C z termoobiegiem przez 50 min, a na ostatnie 10 min zmienić na grzanie na "dół".

Kawałek ok. 85g liczy 349 kcal, 100g liczy 410 kcal.

 BABKA_PIASKOWA4

 BABKA_PIASKOWA53

 

 

wtorek, 05 lutego 2019, amatorskakuchnia

Polecane wpisy