Blog > Komentarze do wpisu

GROCHÓWKA

 

Zupa grochowa na boczku... Mmm... Ciepła, aromatyczna zupa, doskonała na rozgrzanie po śnieżnych zabawach.

 

 

Składniki:

  • 500g marchewki

  • 100g pietruszki

  • 150g selera

  • 800g ziemniaków

  • 1 szklanka grochu całego

  • 1 szklanka grochu łuskanego

  • 300g boczku wędzonego

  • 1 średnia cebula

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 10 szt. ziela angielskiego

  • 10 szt. liści laurowych

  • sół, pieprz czarny (do smaku)

  • kilka łyżeczek majeranku (wedle smaku – ja zawsze daje dużo 4-5 łyżek)

  • 125ml mleka 2%

  • 3 łyżeczki mąki

  • 2 łyżki oleju



Przygotowanie:

Dzień wcześniej zamoczyć groch i zostawić na minimum 12 godzin. W wsypiemy groch do wody łatwo mozna sprawdzić i przebrać ziarenka. Nalezy usunąć te uszkodzone lub z ciemnymi przebarwieniami.

Następnego dnia wylać wodę, groch przepłukać i zalać świeżą.

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić w ćwierćtalarki. Wrzucić do garnka z gotującym się grochem, gdy ten będzie na półtwardy. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Obrać ziemniaki i pokroić w drobniejszą kostkę, wrzucić je do garnka, gdy jarzyny będą na półtwarde. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, razem przesmażyć na oleju i dodać do zupy. W słoiczku rozmieszać mleko z mąką i dodać gdy już zawartość garnka będzie ugotowana. Dodać majeranek i przegotować kilka minut, na koniec.



1 porcja 300g liczy 170 kcal.

 

wtorek, 05 marca 2019, amatorskakuchnia

Polecane wpisy