Blog > Komentarze do wpisu

SAŁATKA Z PORA Z RYŻEM

Ostatnimi czasy jest to królowa pośród sałatek na naszym stole. Nieustające ochy i achy naszych gości utwierdzają nas, że faktycznie jest to hit. Szukam powoli następcy, bo nie można być monotonnym i przewidywalnym, ale póki co efekty marne. Niech żyje por!

SAATKA_Z_POREM1

Składniki:

  • 200g suchego ryżu

  • 2 duże pory

  • 4 jajka

  • 1 jabłko

  • 6 ogórków konserwowych

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 mała cebula

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

  • 2-3 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

 

Przygotowanie:

Porę pokroić drobno w półplasterki, zasypać 2 łyżeczkami soli i odstawić na 2 godziny. Ryż ugotować, najlepiej tak "al dente", odstawić do przestygnięcia. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać ze skórki i razem z ogórkami konserwowymi i cebulą pokroić w drobną kostkę. Przygotować sos. Połączyć majonez, jogurt naturalny, musztardę i sok z ctryny. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Gdy pora zmięknie pod wpływem soli, dokładnie ją odcisnąć z nadmiaru soli. I przełożyc do miski. Dodać wszystkie przygotowane wcześniej składniki: ryż ugotowany, pokrojone jajka, jabłko, ogórki konserwowe, cebulę oraz kukurydzę konserwową. Składniki pokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Polać sosem i ponowanie wymieszać do połączenia się sosu ze składnikami sałatki.

 

100g sałatki liczy 118 kcal

SAATKA_Z_POREM2

 

 

poniedziałek, 21 stycznia 2019, amatorskakuchnia

Polecane wpisy

Komentarze
2019/01/21 16:41:57
Uwielbiam!