sobota, 20 kwietnia 2019

 

SURWKA_Z_MARCHEWKI_I_SELERA_KONSERWOWEGO2

Składniki:

  • 220g marchewki

  • 1 słoiczek selera konserwowego (160g po odcieku)

  • 2 słyżki słodkiej śmietany 12%

  • 2 łyżeczki cukru

  • szczytpa soli

  • 2-3 słyżeczki pestek dyni

Przygotowanie:

Marchewkę oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Seler przełożyć na sitko, aby zalewa ociekła. Seler pokroić drobniej i dodać do startej marchewki. Doprawić cukrem, solą, wlać śmietanę i wymieszać razem. Odstawić w chłodne miejśce do 'przegryzienia'na około 15 minut. Uprażyć pestki dyni na patelni i posypać na wierzch surówki.

 100g surówki liczy 73 kcal.

Wartości odżywcze:

 kalorie: 282

Waga: 434g

Węglowodany: 50g

Tłuszcze: 6g

Białka: 9g

Błonnik: 6g

 SURWKA_Z_MARCHEWKI_I_SELERA_KONSERWOWEGO11

 

czwartek, 18 kwietnia 2019

 

ZIELONA_PASTA_Z_MARKRELI2

Składniki:

  • 1 makrela (250g)

  • 1 cebula (100g)

  • 4 płaskie łyżeczki zielonego pesto (80g)

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (100g)

  • 1 łyżka suszonego koperku (4g)

Przygotowanie:

Makrelę wędzoną rozdrobnić widelcem. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Połączyć razem, dodać pesto, jogurt naturalny i koperek. Dokładnie wymieszać.

100g pasty liczy 177 kcal.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 943

Waga: 533g

Węglowodany: 16g

Tłuszcze: 62g

Białka: 74g

Błonnik: 2g

 ZIELONA_PASTA_Z_MARKRELI5

 

poniedziałek, 15 kwietnia 2019

 

RY_Z_WARZYWAMI2

Składniki na 2 porcje:

  • 100g ryżu brązowego

  • 300g chińskiej mieszanki warzywnej

  • 1/2 łyżeczki curry

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1/3 ostrej papryki

  • 2 łyżki ziaren słonecznika

  • sól (do maku)

  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego

  • woda

 

Przygotowanie:

1 łyżeczkę oleju rozgrzać w rondelku, wrzucić ryż, dodać curry, sól, jedną i drugą paprykę w proszku i smażyć kilka minut, a gdy ładnie się zeszkli podlać go lekko wodą. Wodę dodawać stoponiowo, tak aby cała się wchłonęła i nie trzeba było jej odlewać. Ugotować ryż tak al dente.

Na patelni rozgrzać drugą łyżeczkę oleju i wrzucić warzywa. Gdy zniknie szron z warzyw mozna przykryć patelnię przykrywką. W razie gdyby warzywa wpiły olej, podlać je odrobiną (!) wody. Ważne jest, aby całkowicie nie ugotować warzyw. Powinny być lekko chrupiące.

Gdy ryż wchłonąć całą wodę, przełożyć go razem z przyprawami do warzyw na patelnię i wymieszać.

Na koniec, uprażyć w rondelku słonecznik i posypać nim potrawę.

1 porcja liczy 338 kcal.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 675

Waga: 439g

Węglowodany: 94g

Tłuszcze: 25g

 RY_Z_WARZYWAMI31

 

 

piątek, 12 kwietnia 2019

 

CIASTKA_OWSIANE_DAKTYLOWO__ORZECHOWE4

Składniki:

  • 250g płatków owsianych górkich

  • 2 łyżki mąki żytniej typ 2000

  • 200g suszonych daktyli

  • 100g orzechów włoskich

  • 3 jajka

  • 4 łyżki miodu

 

Przygotowanie:

Płatki uprażyć na suchej patelni i przesypać do miski. Miód rozpuścić i polać nim płatki owsiane. Wymieszać dokładnie, aby każdy płatek był połączony z miodem. Odstawić. Daktyle pociąć na drobne paski, a orzechy drobno posiekać. Białka oddzielić od żółtek. Wszystkie składniki przygotowane połączyć z płatkami w miodzie. Białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do pozostałych składników. Całą zawartość miski dokładnie wymieszać na w miarę zwartą masę. W razie gdyby była zbyt luźna, można dodać jedną łyżkę mąki dodatkowo. Ostawić na 10 minut.

Dwie blaszki 30x10 wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto podzielić na dwie części i umieścić ją w blaszkach, rozłożyć równomiernie, lekko docisnąć. Włożyć blaszki do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut. Po 15 minutach wyjąć masę z blaszki i przewrócić do góry nogami. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec kolejne 15 minut.

Wyjąć blaszki z piekarnika, delikatnie wyciągnąć masę na papierze i podzielić na 8 równych części.

1 ciastko 'pasek' waży 45g i liczy 186 kcal.

 CIASTKA_OWSIANE_DAKTYLOWO__ORZECHOWE21

 

piątek, 05 kwietnia 2019

 

 

Składniki:

  • pół szklanki mleka

  • pół dojrzałej gruszki (100g)

  • pół łyżeczki cukru

  • łyżka otrębów owsianych

  • 1 migdał

  • pół łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Ja od razu przygotowuję koktajl w słoiczku, w którym zabieram go do pracy. Tak więc, wrzucam do niego pokrojoną gruszkę, miksuję ją blenderem, dodaję otręby, cukier, cynamon i zalewam mlekiem. Zamykam słoik, mocno nim potrząsam, aby składniki połączyły się ładnie z mlekiem. Na koniec mielę migdał w młynku do kawy (można też dodać łyżeczkę kupnym startych migdałów) i wrzucam do słoiczka.

Tak przygotowany koktajl czeka w lodówce, na kolejny ciężki dzień w pracy.

Wartości odżywcze:

węglowodany: 20g

tłuszcze: 6g

białka: 9g

błonnik: 1g

kalorie: 160 kcal

 

09:00, amatorskakuchnia
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
Tagi